Klassikkoarvio: Daft Punk - Random Access Memories (2013)
Klassikko on käsitteenä haastava. Sillä viitataan teokseen joka pysyy ajankohtaisena ja herättää ihmisissä tunteita vuodesta toiseen. Elektronisen musiikin superduo Daft Punkin vuoden 2013 menestysalbumi Random Access Memories onkin 10 vuodessa muodostunut monen kuulijan mielessä edustamansa musiikkityylin moderniksi klassikoksi. Samalla se on albumina eräänlainen klassikkouden metateos, joka jo ilmestyessään kumarteli sitä edeltäneiden merkkipaalujulkaisujen suuntaan. Joku voisikin kyseenalaistaa sen, seisooko Random Access Memories klassikkostatuksensa kanssa omilla jaloillaan vai perustuuko sen osakseen saama arvostus vain taitavaan lainailuun.
Ensimmäinen huomionarvoinen asia RAM:issa on Daft Punkin aiempaan tuotantoon verrattuna sen hyvinkin analoginen sointi. Ranskalaisyhtye halusi ammentaa albumilleen Yhdysvaltain länsirannikon menneiden vuosikymmenten soundeja, yhdistellen musiikillisia vaikutteita 70- ja 80-lukujen popista, discosta ja progerockista. Näin ollen valtaosa levyllä kuultavista intrumenteista soitettiin studiossa livenä, joitain rumpukoneita, syntetisaattoreita ja bändille tunnusomaisia lauluääntä muuttavia vokoodereita lukuun ottamatta.
Levyn vierailijakaarti on sekin hyvin vakuuttava. Mukana soitto- tai lauluhommissa ovat muun muassa solistit Julian Casablancas, Todd Edwards, Pharrell Williams, kitaristilegenda Nile Rodgers, sekä elektronisen musiikin suurpioneeri Giorgio Moroder.
Kun sopassa on näin paljon eri vaikutteita ja vierailijoiden tuomia mausteita, mikä jää yhtyeen omaksi ansioksi? No, toimia kokkina tietysti! Ja sen Daft Punk tekee todella taidokkaasti. Koko albumi henkii suunnatonta rakkautta musiikkia kohtaan jokaista pientä yksityiskohtaa myöten. Tunnelma on kohdillaan, eikä tanssittavuudesta ole tingitty. Musiikki kuulostaa aidosti nimenomaan Daft Punkilta, eikä estetiikastaan huolimatta taannu pelkäksi nostalgiseksi tribuuttilevyksi menneille mestareille.
Levyn 13 upeasta kappaleesta erityismaininnan ansaitsevat retrofuturistinen Contact, tunnelmallinen The Game of Love ja megahitti Get Lucky.